Friday, 6 February 2015

BAGAIMANA NAK TANGANI MASALAH SUKA MAKANAN MERAPU

Assalamualaikum semua sahabat. Saya dapat ilmu baru hari semalam jadi nak share dengan sahabat semua pasal bagaimana nak tangani tabiat suka makan makanan ringan, yang kurang berkhasiat untuk craving atau lebih senang cakap suka makanan yang merapu. Tahukah anda? Ini bermakna tubuh memberi isyarat bahawa ia kekurang POTASSIUM. Haaa...Dari mana nak dapat kan potassium ni ye? dari potato ke ahaha.. Ok cara mudah dan sempoi ialah dengan pengambilan 2 biji Vita lea sehari. Vita lea mengandungi potassium sekaligus berperanan membantu mengurangkan keinginan terhadap makanan ringan yang kurang berkhasiat.

Cadangan saya untuk keluarga tercinta ialah Vita lea with iron formula untuk saya dan suami, sementara untuk anak anak ialah Vita lea untuk kanak kanak khas buat anak anak tercinta. Tapi kadang kadang saya ambil jugak vita lea anak anak sebab sedap rasa anggur hihi. Jadi, saya juga syorkannya kepada anda di luar sana.

Ok ini lah rupa Vita lea dewasa tu. Haa..2 biji Vita lea ini bersamaan 40 jenis hidangan tau..siapa yang teringin nak turunkan berat badan tak boleh skip ambil Vitalea ni..kata nak kuruskan..kurus yang sihat berat turun tapi zat nutrisi masih kekal dalam tubuh..barulah tak kurus cekeding kering kan...


Sebelah nya pula multivitamin untuk anak anak saya..dan saya cadangkan juga untuk anak anak anda di luar sana. Mengandungi vitamin A, B,C,D,E, kalsium, magnesium,zink dan dalam perasa anggur yang enak. Lagipun ia untuk membantu menguatkan antibodi anak anak kita. Haa jangan tak tahu ye..kekurangan Vitamin tertentu pun boleh menyebabkan ulser mulut tau..nak tahu vitamin apa...jeng jeng jeng...ia adalah vitamin B dan C! Ok lepas ni siapa yang nak maintain jaga kesihatan wajib telan @ biji Vita lea ni sehari ye...tak kenal amkan tak cinta..tak amal maka tak rasa.



Kebetulan bulan Februari ni ada promo hebat beli 6 percuma 1 Vita lea with iron ni dan beli 3 percuma 1 Vitalea kanak kanak..Nak dapatkan secara online, walk in ke branch atau nak saya poskan pun boleh.  Apa apapun sms whtasapp saya dulu untuk sebarang pertanyaan ye. Penghantaran percuma COD sekitar Temerloh , Bera dan pengeposan ke seluruh Malaysia.

EMELIA JAMALUDDIN

LADANG VITAMIN

012-9488 265

Saturday, 17 January 2015

MULTIVITAMIN KANAK KANAK : VITA LEA FOR CHILDREN

Dah lama tak bersiaran menjengah blog sejak masuk kerja keh3.. dan sejak musibah banjir yang melanda. Sebenarnya memang ada gambar banjir dalam rumah paras pinggang you...tapi biarlah post di fb saja ye. Tak perlu tayang kat blog ni hehe.. apapun Januari datang dengan semangat baru untuk berjaya. . Seperti biasa saya masih bekerja penuh semangat. Di samping menjalankan kerja sambilan ...Sambil sambil makan klik klik online dah sampai barang customer. Yessss !!! 1 set Vitalea multivitamin kanak2 dah jalan semalam Hari ni sampai 2 set lagi .. Kanak kanak boleh ambil sebagai alternatif bagi yang tak suka Meal shakes. 1-2 biji sehari memenuhi keperluan nutrisi anak anda. Percaya atau tidak , kanak kanak sangat menggemarinya seakan gula gula perasa anggur. Sesuai diberi seusia 4-12 tahun. Kalau anda nak tahu, kandungan Vitalea kanak2 ni ada Vitamin A, C, D, E, B,kalsium, magnesium, zink, folate, thiamin, dan riboflavin. 

Kandungan tambahan  pula acacia gum dan stevia. Saiz vitamin baru ini pulak sebesar duit syiling 5 sen. Kanak kanak boleh ambil sebagai alternatif bagi yang tak suka Meal shakes....hanya 1-2 biji sehari memenuhi keperluan nutrisi anak anda. Percaya atau tidak , kanak kanak sangat menggemarinya seakan akan gula gula perasa anggur. Dan ianya sesuai diberi seusia 4-12 tahun.

Dan ini lah rupa multivitamin Vitalea baharu tu.. Anak anak gemar alhamdulillah, tak payah umi nak pujuk telan sebab dengan senang hati diorang minta hehe. 

Kebetulan bulan ni Vitalea kanak kanak ni kembali dengan promo meriah beli 3 percuma 1 botol. Memang best saya cadangkan bagi para ibu yang sedang mencari cari makanan tambahan untuk yang tersayang anda patut cuba multi vitamin ni. Macam macam ada tau dalam vitamin multi ni.   Rasa anggur semulajadi.

Sebotol 60 biji , harga runcit RM111 tapi peringatan khas buat ahli Shaklee, nilai meriah surut banjir menanti anda bulan ni. Memang jimat dan berbaloi baloi. Jom melabur sedikit demi kesihatan anak anda. Sebab itu siapa yang jadi ahli dapat nikmati diskaun 21-35% wahhh best kan  :)

Apa kata anda cuba sebotol hari ini Jom tempah sekarang sementara masih promosi sedang berlangsung .Saya adalah pengedar Shaklee Temerloh, Pahang , dan pos ke seluruh Malaysia. 

INFO & ORDER :

Emelia 
SMS 012-9488 265
Shaklee Id 910243
Page Fb : Ladang Vitamin

Saturday, 10 January 2015

12 TIPS UNTUK TIDUR BERPAHALA

Assalamualaikum semua sahabat

Betapa indahnya Islam hingga mengajar kita tatacara tidur yang beradab dan mendapat pahala. Selain dari itu, amalan ini melindungi kita ketika tidur dengan ixin Allah.  Mari kita lihat :-

1. Tidur dalam keadaan berwudhu.

2. Tidur mengiring ke arah kanan;

3. Tidur dengan niat untuk bangun  solat malam (1/3 pagi);

4. Mengucap kalimah syahadah;

5. Membaca & menghayati pembacaan Ayatul-Kursi;

6. Melafazkan Selawat 10 x;

7. Membaca Surah Al Fatihah 4 x;

8.  Membaca Surah Al Ikhlas 3 x;

9. Membaca Surah 4 Qul;

10. Mengucap Istighfar;

11. Memaafkan semua orang sebelum tidur;

12. Akhir sekali, "sesiapa yg membaca 'Bismillah' sebanyak 21 x sebelum tidur, Allah akan memelihara kita dari gigitan serangga atau binatang berbisa.

#selamat beramal :)

Tuesday, 23 December 2014

VITAMIN C BANTU MENURUNKAN TEKANAN DARAH

Vitamin C didapati mampu membantu menurunkan tekanan darah tinggi. Jika tak mampu makan buah buahan yang kaya vitamin C jom dapatkan Vitamin C sustaine release. Pelepasan berperingkat seolah olah anda makan 1 biji 1/2 buah oren setiap jam selama 5 jam ^_^ . 

Manfaat lain 
____________

#cegah ulser mulut
#rawat sakit gusi berdarah
#cegah selsema
#cegah kulit kusam
#rawat skurvi
#imuniti badan


Wahhh. Dapatkan Vitamin C sempena promo yang tinggal beberapa hari saja lagi. Ini lah masanya adik kakak rembat 2-3 botol sorang. Jimat memang berbaloi baloi

Jom order saya akan poskan kepada anda. Atau COD area Temerloh.
Inilah vitamin C pilihan saya sejak hampir 3 tahun lalu.
Sebotol ada 180 biji. Tahan sehingga 3-6 bulan makan. Harga runcit RM92.50 sahaja. Kalau ahli harga lagi murah dan lebih jimat.

Info dan order :

Pn Emelia Jamaluddin #ShakleeTemerloh
SMS WHATSAPP 012-9488 265
SID 910243

Friday, 19 December 2014

8 ASNAF LAYAK TERIMA ZAKAT

 
Siapa Yang Layak Menerima Zakat
==========================
Zakat akan diagihkan kepada beberapa asnaf. Asnaf-asnaf tersebut ialah:
1) Asnaf Fakir
Fakir ialah orang Islam yang tidak mempunyai harta hasil usaha (pekerjaan) yang halal dan layak dengannya untuk memenuhi keperluan dirinya dan tanggungannya termasuklah makanan, pakaian, tempat tinggal dan keperluan-keperluan lain.

2)Asnaf Miskin
Miskin ialah orang Islam yang mempunyai harta dan hasil usaha (pekerjaan) yang halal dan layak dengannya tetapi masih tidak mencukupi untuk menanggung keperluan dirinya dan tanggungannya.

3) Asnaf Amil
Orang yang dilantik / ditauliahkan oleh Sultan atau Naibnya untuk penyelenggaraan hal-hal zakat.

4) Asnaf Muallaf
Orang yang baru memeluk Islam iaitu “orang yang dijinakkan hatinya” dengan diberi bantuan supaya mereka teguh mencintai Islam.

5) Asnaf Riqab
Iaitu hamba mukatab yang ingin memerdekakan dirinya.

6) Asnaf Gharimin
Orang Islam yang berhutang untuk memenuhi keperluan asasi bagi permasalahan diri atau keluarga tanggungannya atau orang yang berhutang untuk menyelesaikan masalah masyarakat dan memerlukan:
Orang yang berhutang itu tidak mampu menjelaskan hutangnya.
Hutang itu hendaklah dalam perkara taat yang diharuskan syarak.
Hutang telah sampai tempoh untuk dijelaskan.

7) Asnaf Fisabilillah
Fisabililah ialah tiap-tiap perbuatan / perkara yang menjurus kepada keperluan dan masalah untuk menegakkan syiar Islam.

8) Asnaf Ibnu Sabil
Orang Islam yang kehabisan perbelanjaan dalam perjalanan atau orang yang hendak memulakan perjalanan sedangkan ia tidak mempunyai belanja dengan syarat:
Ia mengembara dari negeri tempat tinggalnya.
Pengembaraan diharuskan oleh syarak.

rujukan :http://www.e-zakat.com.my/info-zakat/asnaf-zakat/

Wednesday, 17 December 2014

11 TANDA ANDA MULA MEMERLUKAN KOLAGEN

Tahukah anda ? Kolagen membentuk 90% protein matriks tulang tulang dan dua pertiga dewasa tulang rawan artikular. Semakin meningkat usia, kolagen di dalam badan semakin berkurangan. Pengurangan kolagen akan menyebabkan pembentukan kedutan dan munculnya tanda tanda penuaan yang lain . Mari kita lihat .









11 TANDA ANDA MULA MEMERLUKAN KOLAGEN
1)Rambut kering dan bercabang Perhatikan jika anda mengalami masalah rambut bercabang atau kering ini menunjukkan anda mungkin memerlukan kolagen.

2)Pori pori besar , bintik hitam, jeragat. Masalah ini biasa ditakuti oleh wanita kerana boleh mengurangkan keyakinan diri.

 








3)Tulang kekurangan kalsium, risiko osteoporosis. Bila ini terjadi, 
wanita muda lebih cepat bongkok dan mudah mengalami patah tulang jika terjatuh atau kemalangan. Pesakit juga mungkin sering mengalami sakit belakang.

4)Hilang keanjalan kulit, otot mula mengendur. Apabila semakin berusia, kurang senaman dan penjagaan maka otot dan kulit mula melendut. Kolagen dapat membantu menganjalkan kulit dan memeliharanya dengan kelembapan.



5)Sakit sendi, penuaan . Jika sakit sendi mengganggu pergerakan anda, anda mungkin memerlukan kolagen bagi melicinkan sendi dan rawan.

6)Kuku mudah pecah, kurang bersinar. Masalah kukuh rapuh dan pecah boleh dirawat dengan pengambilan kolagen secara teratur.

7)Organ dalaman kurang berfungsi

8)Payudara hilang keanjalan. Tapi awas ! anda mungkin juga sudah lama tidak bersenam .

9)Sakit gigi dan seumpamanya. Apabila bekalan kolagen semakin kurang, akan timbul masalah berkaitan gigi. Tentu anda rasa tidak selesa bukan.

10)Mata sembap, kabur,lingkaran hitam (mata panda). Tanda tanda anda kurang kolagen juga ialah lebam di bawah mata. Tapi awas...nasihat saya, anda juga mungkin terlalu lama menatap skrin tv/laptop/komputer/tab dengan kadar waktu yang terlalu lama. Bila ini berlaku anda akan melebamkan bawah mata anda, sadis bukan? Di samping itu, sedikit tips untuk anda, berehatlah dari skrin komputer selepas 30 minit anda menggunakannya. Rehatkan mata anda dengan pergi ke dapur serta minumlah segelas air kosong atau alihkan pandangan anda seketika dan pejam mata . Tips lain, pengambilan kolagen yang mencukupi juga membantu merawat masalah ini.



11)Kulit berkedut. Masalah kulit berkedut juga dikaitkan dengan hilang kelembapan kulit, kekurangan air atau mungkin sahaja anda kekurangan kolagen. Kolagen Shaklee dapat membantu menjaga kelembapan kulit.


Dan tentunya di usia 36 tahun ini saya memilih Shaklee Collagen Powder. Pejam celik pejam celik dah masuk 2 tahun saya ambil kolagen ni. Mula mula ambil time promo. Wahh memang teruja melihat hasilnya. Yelah..sehari dua makan memang lah tak nampak hasilkan. Ramai kawan kawan saya yang dah cuba 5 sachet dan mereka sangat berpuas hati. Biasa yang dah cuba mesti repaet order .

Kalau anda nak tahu kelebihan kolagen Shaklee ni kena lah cuba sendiri. Pasti anda berpuas hati dan tidak menyesal. Melabur sedikit untuk diri anda sendiri ye tak.

tadaaa..inilah kolagen pilihan saya ;)

Yang bestnya promosi giler giler sempena akhir tahun 2014. Jika ahli jimat hingga 25%..wahh sape nak bagi kan. Anda boleh pilih nak promo Vitamin E ke..Vitamin C atau kolagen..atau nak rembat 3/3 pun boleh ..
 
Bulan ini triple promotion dengan 3 promosi serentak.

Vitamin E beli 6 percuma 1 botol

Vitamin C beli 6 percuma 1 botol

Kolagen Shaklee beli 3 percuma 1 kotak


  
Dapatkan suplemen kegemaran anda . Tempah sekarang sebelum kehabisan stok. lambat gigit jari tau..ramai yang merebut nak cantik dan awet muda..  Saya doakan anda semua menjalani hidup yang sihat  dan gembira bersama yang tersayang .

Saya pengedar Shaklee Malaysia. COD area Temerloh, Mentakab- Pahang.

INFO & ORDER

Emelia Jamaluddin

SID 910243
012-9488 265

Saturday, 13 December 2014

PA MINUM AIR

Hahaha..bunyi macam pelik je kan..ada jugak apps untuk bantu kita , tugasnya ingatkan kita untuk minum air. Hanya masukkan berat badan dalam KG dan adakah ianya untuk hari yang panas dan anda seorang yang bersukan? Bila kita masukkan maklumat tersebut maka aplikasi ini akan aturkan banyak mana jumlah air yang perlu kita minum mengikut cuaca dan keperluan.

Aplikasi ni boleh di muat turun dari playstore hanya taip WATER YOUR BODY bagi pengguna telefon android Samsung dan IDRINKWATER bagi pengguna iphone .

Dan aplikasi ni saya dapat dari mentor Shaklee saya Master Tuan Nurul Ain. Yang menariknya bila dah lama kita tak minum air apps ni akan berbunyi seperti air yang dituang ke dalam gelas gitu...kadang terkejut jugalah dibuatnya hahaha tapi seronok sebab dengan bantuan PA yang rajin peringatkan kita ni , jadi rajin pulak minum air dan mudah untuk capai target yang ditetapkan dalam sehari.

 boleh edit balik ikut gelas yang kita minum. 
Saya lebih suka guna shaker yang bernombor sukatan ML tu..sonangggg ;)

TASBIH DIGITAL

Assalamualaikum semua...apps ni dah lama saya pakai..tapi jarang guna..sejujurnya sebab saya sendiri dah banyak tasbih ni..hehehe...tapi yang ni sangat membantu jika kitaa terlupa nak bawa tasbih.. yelah kalau anak saya pantang nampak saya pegang tasbih button tu dia akan ambil atau minta dari saya...dia ingatkan macam jam kot eh...hihihi


Tasbih yang besar bulat tu ada sentimental value..haaa..itu adalah peninggalan arwah nenda saya yang tercinta. Beliau selalu guna ni masa hayatnya dulu. AlFatihah untuk arwah nenda ku yang tersayang. Sudilah kiranya sahabat semua mensedekahkan surah AlFatihah untuk nenda saya ye..

ALFATIHAH

Dan yang kecil hijau tu pula saya ada banyak..banyak warna pulak tu. Ni semua saya beli borong..sebagai hadiah untuk kawan kawan.

Dan apps yang saya gunakan di playstore ialah DIGITAL TASBEEH. Haaa...kalau kawan kawan mahu, boleh download sendiri..ia nya percuma !

Semoga bermanfaat ye..


TRIPLE PROMOTION ON DECEMBER

Waahhhh..boolat mata tengok promotion bulan ni..3 promotion serentak..dan yang bestnya semua nya saya suka.


Ada Vita C
Ada Vita E
Ada Collagen..

Bukan setakat set awet muda dan kesuburan kulit. 

Kalo ▶▶▶▶ Vita E bantu pengangkutan oksigen dalam darah, elasiti kulit dan keanjalan salur darah , baik untuk bronkitis, selenium untuk jantung dan sunblok. 

Kalau ▶▶▶▶Vita C baik untuk cegah selsema, cegah ulser mulut, kecantikan kulit , cegah penyakit skurvi , gusi berdarah

▶▶▶▶▶Collagen powder untuk kesihatan sendi , melembapkan kulit, mengurangkan garis halus , baik untuk tulang rawan.

Promosi yang best ini tinggal 16 hari saja lagi. Siapa cepat dia dapat ye. Tempah lah sekarang sebelum stok beenar benar kehabisan. Ramai orang berlumba lumba nak cantik ni..cantik dan sihat gitu..amin....dengan izin Allah jua

INFO & ORDER :

Emelia Jamaluddin
012-9488 265