Tuesday, 18 November 2014

URAT SIMPUL (VENA VARIKOS ) SEMASA HAMIL

URAT SIMPUL (VENA VARIKOS )

Apa itu urat simpul?

Anda mungkin pernah melihat sesetengah orang mempunyai salur darah berwarna ungu atau biru yang kelihatan nyata pada kaki mereka. Inilah urat simpul (vena varikos). Ia lebih banyak berlaku pada wanita berbanding lelaki. Urat simpul biasanya kelihatan pada kaki, betul-betul di bawah kulit, tetapi ia juga boleh berlaku pada mana-mana bahagian badan anda.


Salur darah atau vena mempunyai injap yang menghalang darah yang sedang menuju ke jantung daripada mengalir secara mengundur. Urat simpul berlaku apabila injap ini tidak berfungsi dengan betul dan dinding salur darah menjadi lemah. Darah terkumpul di tempat yang lemah ini. Apabila ini berlaku, dinding salur darah itu mula meregang dan kendur, salur darah itu sendiri membengkak dan anda boleh melihatnya di bawah kulit.

Urat simpul berlaku kepada kira-kira satu dalam tiga wanita. Anda lebih berkemungkinan mengalaminya jika ia berlaku pada ahli keluarga yang lain atau jika berat badan anda berlebihan.

Mengapakah urat simpul berlaku pada kaki saya?
Bayi anda yang sedang membesar, plasenta (uri) dan uterus (rahim) anda menekan salur darah pada bahagian pelvik anda. Ini termasuklah salur darah besar (vena kava inferior) pada bahagian kanan badan anda.


Salur darah utama ini terpaksa bekerja keras. Ia menerima darah daripada anggota badan bahagian bawah dan kebanyakan organ dalam pelvik dan perut. Tekanan yang diterima oleh vena kava inferior membuatkan lebih sukar bagi darah dari kaki anda untuk pulang ke jantung.

Pada masa yang sama, terdapat lebih banyak darah mengalir di seluruh badan anda ketika ini dan hormon progesteron pula merelakskan dinding salur-salur darah ini.

Kesemua ini membawa maksud salur darah pada kaki anda lebih berkemungkinan untuk membengkak. Urat simpul adalah biasa dalam kehamilan, tetapi ia akan beransur baik selepas anda bersalin.

Adakah urat simpul boleh berlaku pada bahagian badan yang lain?
Anda lebih berkemungkinan mengalami urat simpul di kaki anda, tetapi ia juga boleh berlaku di bahagian-bahagian tubuh yang lain. Buasir ialah sejenis urat simpul yang berlaku di bahagian dubur dan merupakan perkara biasa dalam kehamilan.


Kira-kira empat peratus wanita hamil mengalami urat simpul pada bahagian dalam dan di sekeliling faraj mereka. Masalah ini biasanya pulih sendiri selepas mereka bersalin.


                                         CONTOH URAT SIMPUL DI KAKI..GAMBAR DARI GOOGLE


Apakah simptom-simptom urat simpul?
 
Selain daripada kelihatan sangat tidak menarik, urat simpul boleh mengakibatkan simptom-simptom lain yang tidak menyenangkan, termasuk:

- kegatalan dan rasa tidak selesa pada kulit di mana urat simpul berlaku;
- bengkak tapak kaki dan buku lali;
- kejang otot pada waktu malam;
- lenguh kaki dan kaki terasa berat.


Jika simptom-simptom ini agak teruk atau menyebabkan anda berasa sangat tidak selesa, mintalah bantuan daripada doktor anda.
KREDIT TO BABYCENTER.COM

IKAN SALMON SEGAR DARI LAUT DALAM SETIAP HARI ???

Usah risau jika tak mampu nak ambil ikan Salmon segar setiap hari untuk mendapatkan sumber Omega 3 , DHA & EPA..


Usah risau jika tak mampu nak menyelam ke lautan dalam semata mataa nak dapatkan sumber Omega 3 yang tulen , bebas dari logam dan merkuri.

OmegaGuard kan adaaaa....pilihan saya sejak 3 tahun yang lalu. Masa sebelum jadi ahli pernah beli 30 biji khas untuk breastfeed baby ...tujuannya nak kuatkan paru paru anak dan dapatkan imuniti serta DHA & EPA untuk membantu perkembangan otak si manja.



Hari ini masuk 3 tahun usia puteri kedua ku..Majdah binti Khairulasyraf. Peminat tegar Omega ni wehhh haha. kalo dapat sebiji Omega di telannya saja atau hisap sampai kering minyak baru dibuang kapsul tu.

*bulan ni promosi kaw2 punye Omega Guard . Pm untuk Omega anda . Lai lai lai...13 hari je lagi. Tak lama dah nak abis promo Omega ni.... rugi tak grab harga kasih sayang menyayang ni ahaaa




Emelia Jamaluddin /012-9488 265


PENGEDAR SHAKLEE MALAYSIA-PAHANG-TEMERLOH-TRIANG-BERA-KERAYONG

Friday, 14 November 2014

SEMUA ORANG NAAAAAAAAAAKKK OMEGA

OMEGA 1 botol untuk semua
=====================

yang hamil ambil Omega nak membantu perkembangan otak si manja,dan mencegah alahan kulit si bayi

yang menyusu ambil Omega untuk membantu sel sel otak si manja berhubung

En Suami ambil Omega untuk kawal kolesterol dan darah tinggi

Isteri ambil Omega nak jaga kulit, nak bakar lemak

Si pelajar ambil Omega untuk cergaskan minda, stabil emosi

Si atuk ambil Omega nak cegah bengkak sendi akibat gout

Si nenek ambil Omega untuk bantu melicinkan sendi tulang

Si kanak kanak ambil Omega untuk DHA dan EPA

Kanak kanak hyperaktif dan autisme ambil Omega untuk tumpuan ,fokus dan kestabilan emosi

Yang batuk, asthma, lelah ,bronkitis ambil Omega untuk kuatkan paru paru....

yang gatal kulit, alergi, ekzema ambil Omega nak kesihatan kulit



eh banyaknya...malas dah tulis hahaha
 
Cerita di atas diolah dari cadangan supplemen dan rawatan di dalam buku Nutrisi..bukan tulis saja saja ehehehe

#jom omega muraaaaahhhhhh bulan ni.

Beli 1 botol jimat berbelas ringgit

Beli 2 botol jimat 2 kali ganda

Beli 6 botol percuma keahlian seumur hidup dan percuma 1 botol OMEGA GUARD lagi


Wahhhhhh...jom omega bulan ni ...lai lai  lai...

INFO & ORDER
Emelia Jamaluddin
SID 910243
012-9488 265

Thursday, 13 November 2014

Laptop retak yang ku sayang

Alhamdulilllah alhamdulillah alhamdulillah ...akhirnya setelah laptop retak ku keluar masuk kedai untuk diperbaiki maka berakhirlah episod pulih....hehehe..walaupun skrin nya retak..tapi ok lah masih boleh guna..satu lagi dah beli mouse baru (selama ni pakai jari je kah3 saja la nak lebih mudahkan )

dan oleh kerana keyboard asal tak keluar nombor ..terpaksalah guna mini keyboard pakai usb..takpolahhh janji den boleh guna laptop ni...syukur sangat..

oh ya...cuti sekolah dah tak lama..apa perancngan sahabat sahabat...nak ke mana cuti ni atau nak buat projek apa..

seperti biasa untuk mendapatkan cuti yang paling best di donia ialah menyiapkan segala kerja yang diberi..barulah boleh rehat dengan aman ye tak..semoga kita semua beroleh keberkatan masa dan usia...ok samapi jumpa lagi

#kena telan banyak OMEGA GUARD sebab den ni jenis pelupo yang amat. Barulah emosi pun stabil dengan kerja kerja yang berlambak. Hitunglah kesyukuran dalam setiap nafasmu...nescaya kamu akan mendapat lebih kenikmatan dan rezeki yang tak terhitung.

Jalani hidup yang sihat dan ceria..jangan lupa malam ni malam Jumaat jom  baca surah  Yaasin dan AlKahfi yukkkk...wassalam...

Sunday, 26 October 2014

KENAPA DAN MENGAPA ESP ?

Kenapa lepas ambil ESP secara teratur rambut lebih lebat ?

Kenapa lepas ambil ESP kulit tembikai /parut bersalin / strechmark makin pudar?

Kenapa lepas amal ESP secara teratur kulit lebih cerah dan luka cepat pulih ?

Kenapa lepas ambil ESP secara rutin anda rasa bertenaga ?

Ini semua kerana  ESP merupakan sumber protein dan asid amino yang membantu menyihatkan sel sel dan memperbaharui sel kulit.

Cubalah segelas ESP hari ini dan lihat kesannya mengikut tindak balas seseorang.

Sebulan ? 2 minggu ? 1 minggu?

Semuanya bergantung kepada tubuh seseorang.

BERITA BAIK !!!
==============

PROMOSI ESP TINGGAL 6 HARI SAJA LAGI.  TEMPAH SEKARANG SEBELUM KEHABISAN STOK.

Emelia Elza Jamaluddin
Shaklee Id 910243
012-9488 265

Saturday, 18 October 2014

TODAY SPECIAL : VITAMIN C MURAH SR SHAKLEE

Well well well.... saya dah selamat borong Vitamin C sustaine release 6 botol.. free sebotol tau.. dan oleh kerana Meal shakes kat rumah dah nak abis jadi saya beli jugak satu set. Beli 3 free setong lagi...Selesai.. semua hujung jari jer..

Saya memang suka kan vitamin Shaklee. Bila promo ni lagi lah saya suka sebab dapat berjimat kan..bayar sikit tapi dapat lebih :)

Mahukah saya poskan vitamin keperluan anda ke rumah / by poslaju atau cod cash on delivery?

SMS WHATSAPP je untuk info dan order. InsyaAllah vitamin C murah tu hari ni saja sempena ribbon cutting ceremony ofis baru Shaklee.

Just inform me jika nak k ?

#pengedarShakleeMalaysia
#pengedarShakleePahang
#pengedarShakleeTemerloh
#012-9488 265

Monday, 13 October 2014

Bagaimana nak tegang dan anjal tanpa Kolagen Shaklee

Selamat petang semua sahabat...alkisahnya petang tadi potostat ic sebab nak bagi pada PT (pembantu tadbir) urusan e pangkat.. ahaaa..yang best nya kebetulan petang ni 2 orang menegur saya bila tengok ic dah buruk..tak cermat tu ye lahh satu hal.. yang buat saya nak terbang tu sebab katanya eh nampak muda...jeng jeng jeng...(seperti biasa perasan bagus lah hahahaha)...tak lah gurau je..sebenarnya usia dah masuk 36 tahun ni..kalo nombor tu dibundarkan tak ke aal 40 an dah...kan kan...ok bukan tu pokoknya donggg

Sempena bulan lepas September promo kolagen Shaklee, dan bulan ni Oktober ESP..wahh, ada yang gembira sangat bila ESP promo bulan ni..haaa..mari saya nak share kenapa jika tak mampu beli Collagen kita boleh cover up dengan vitamin lain

Saturday, 11 October 2014

GENTLE DEEP FOAMING CLEANSER

Kata orang tak kenal maka tak cinta. Tak amal maka tak rasa..ahaaa..begitu jugalah dengan saya. Sebenarnya dah lama intai nak pakai set skin care Shaklee. Maklumlah, barangan jagaan kulit dan kecantikan sangat banyak di pasaran tapi yang mana satu jadi pilihan.

Bagi saya, pilih lah jenama yang halal, sihat dan meyakinkan. Shaklee merupakan syarikat produk kesihatan no 1 dunia. Jadi, saya lebih yakin menggunakannya kerana penyelidikan demi penyelidikan diuat sebelum, semasa dan selepas  pengeluarannya bagi menjamin kualiti produk.

GENTLE DEEP FOAMING CLEANSER
==============================
  • Membersihkan dan menyegarkan kulit
  • Rumpai laut menanggalkan kotoran, mengelupaskan sel-sel mati dan menegangkan kulit
  • Alga Hijau melembapkan kulit dan membersih hingga jauh ke dalam liang-liang kulit untuk menghapuskan toksin
  • Strawberi Begonia mencerahkan dan meratakan tona kulit
  • Lembut dan menyegarkan


 Saya mula pakai ni start bulan 7 sampai sekarang masih ada lagi..picitkan sikit aje ke tapak tangan yang basah, cuci muka dengan jari manis kanan dan kiri... rata kan dan bilas hingga bersih.

Lepas ni saya nak cuba pula yang lain..sebulan satu yang baru..next adalah Soothing Radiance Whitening Softener...insyaAllah ;) 

berminat nak miliki set penjagaan kulit Shaklee yang selamat dan berkesan..pm saya untuk maklumat lanjut.

#pengedarShakleeMalaysia
#pengedarSHakleePahang
#pengedarShakleeTemerloh
#012-9488265 

NILAI 1 TONG ESP : MURAHNYYAAAAAAAAA

1 tong ESP soy pprotein ini 850gm bersamaan dengan 30 kg kacang soya non gmo. Tanpa kolesterol , jadi jika anda perlukan sumber protein ini lah jawapannya. Sebab itu bila kulit luka cepat sembuh dalaman dan luaran kerana sumber protein nya membantu memperbaharui sel sel kulit. Luka cepat sembuh dan bercantum ala ala kena minyak gamat you !

Pengalaman kuku saya terluka terhiris tak sengaja oleh peeler buah ajaib, terhiris sampai ke kuku..alhamdulillah , saya amalkan Collagen Powder + 2 scoop ESP dan dalam masa beberapa hari luka saya pulih dan kuku mula tumbuh.

Nanti kalo saya share peeler tu marah pulak tauke yang jual..no no no..bukan saya nak burukkan peeler dia jual, tajam tu bagus lah.  Yang saya nak highlight kan keberkesanan ESP effects dan Collagen powder. Efeknya selain luka sembuh cepat kulit pun toink toink toink.....anjal gitew..

Jika nak sumber protein dari telur, daging, tentulah timbunan kolesterol kita meningkat dek kerana nak kan protein tu. Dan pula, protein ni mudah rosak pada suhu tingggi. Sebab tu ESP dibancuh menggunakan air sejuk atau suam kuku (suam hidup segan mati tak mahu hahahhaa)

Dan lagi...kalo masak pondan pondan cincai kang telur tu kan ada samonella, macam ikan..sebab tu kena masak sampai mati kuman. BIla kuman mati sumber protein nya pulak dah hangus rentung yillek ...



Haa inilah satu satu nya soy protein yang saya suka berbanding jenama lain.  Saya tak kembung , rasanya sedap, halus, senang dibancuh pakai shaker konfem sebati 




 ..jom dapatkan ESP 2-3 tong bulan ni buat stok..kongsi dengan mak, mak ngah, adik beradik ipar duai pun best ni..jimat dan berkhasiat.Promosi sah sehingga 31 Oktober .

SMS WHATSAPP untuk info dan order :

#pengedarShakleeMalaysia
#pengedarShakleePahang
#PengedarShakleeTemerloh
#012-9488 265