Saturday, 17 January 2015

MULTIVITAMIN KANAK KANAK : VITA LEA FOR CHILDREN

Dah lama tak bersiaran menjengah blog sejak masuk kerja keh3.. dan sejak musibah banjir yang melanda. Sebenarnya memang ada gambar banjir dalam rumah paras pinggang you...tapi biarlah post di fb saja ye. Tak perlu tayang kat blog ni hehe.. apapun Januari datang dengan semangat baru untuk berjaya. . Seperti biasa saya masih bekerja penuh semangat. Di samping menjalankan kerja sambilan ...Sambil sambil makan klik klik online dah sampai barang customer. Yessss !!! 1 set Vitalea multivitamin kanak2 dah jalan semalam Hari ni sampai 2 set lagi .. Kanak kanak boleh ambil sebagai alternatif bagi yang tak suka Meal shakes. 1-2 biji sehari memenuhi keperluan nutrisi anak anda. Percaya atau tidak , kanak kanak sangat menggemarinya seakan gula gula perasa anggur. Sesuai diberi seusia 4-12 tahun. Kalau anda nak tahu, kandungan Vitalea kanak2 ni ada Vitamin A, C, D, E, B,kalsium, magnesium, zink, folate, thiamin, dan riboflavin. 

Kandungan tambahan  pula acacia gum dan stevia. Saiz vitamin baru ini pulak sebesar duit syiling 5 sen. Kanak kanak boleh ambil sebagai alternatif bagi yang tak suka Meal shakes....hanya 1-2 biji sehari memenuhi keperluan nutrisi anak anda. Percaya atau tidak , kanak kanak sangat menggemarinya seakan akan gula gula perasa anggur. Dan ianya sesuai diberi seusia 4-12 tahun.

Dan ini lah rupa multivitamin Vitalea baharu tu.. Anak anak gemar alhamdulillah, tak payah umi nak pujuk telan sebab dengan senang hati diorang minta hehe. 

Kebetulan bulan ni Vitalea kanak kanak ni kembali dengan promo meriah beli 3 percuma 1 botol. Memang best saya cadangkan bagi para ibu yang sedang mencari cari makanan tambahan untuk yang tersayang anda patut cuba multi vitamin ni. Macam macam ada tau dalam vitamin multi ni.   Rasa anggur semulajadi.

Sebotol 60 biji , harga runcit RM111 tapi peringatan khas buat ahli Shaklee, nilai meriah surut banjir menanti anda bulan ni. Memang jimat dan berbaloi baloi. Jom melabur sedikit demi kesihatan anak anda. Sebab itu siapa yang jadi ahli dapat nikmati diskaun 21-35% wahhh best kan  :)

Apa kata anda cuba sebotol hari ini Jom tempah sekarang sementara masih promosi sedang berlangsung .Saya adalah pengedar Shaklee Temerloh, Pahang , dan pos ke seluruh Malaysia. 

INFO & ORDER :

Emelia 
SMS 012-9488 265
Shaklee Id 910243
Page Fb : Ladang Vitamin

Saturday, 10 January 2015

12 TIPS UNTUK TIDUR BERPAHALA

Assalamualaikum semua sahabat

Betapa indahnya Islam hingga mengajar kita tatacara tidur yang beradab dan mendapat pahala. Selain dari itu, amalan ini melindungi kita ketika tidur dengan ixin Allah.  Mari kita lihat :-

1. Tidur dalam keadaan berwudhu.

2. Tidur mengiring ke arah kanan;

3. Tidur dengan niat untuk bangun  solat malam (1/3 pagi);

4. Mengucap kalimah syahadah;

5. Membaca & menghayati pembacaan Ayatul-Kursi;

6. Melafazkan Selawat 10 x;

7. Membaca Surah Al Fatihah 4 x;

8.  Membaca Surah Al Ikhlas 3 x;

9. Membaca Surah 4 Qul;

10. Mengucap Istighfar;

11. Memaafkan semua orang sebelum tidur;

12. Akhir sekali, "sesiapa yg membaca 'Bismillah' sebanyak 21 x sebelum tidur, Allah akan memelihara kita dari gigitan serangga atau binatang berbisa.

#selamat beramal :)

Tuesday, 23 December 2014

VITAMIN C BANTU MENURUNKAN TEKANAN DARAH

Vitamin C didapati mampu membantu menurunkan tekanan darah tinggi. Jika tak mampu makan buah buahan yang kaya vitamin C jom dapatkan Vitamin C sustaine release. Pelepasan berperingkat seolah olah anda makan 1 biji 1/2 buah oren setiap jam selama 5 jam ^_^ . 

Manfaat lain 
____________

#cegah ulser mulut
#rawat sakit gusi berdarah
#cegah selsema
#cegah kulit kusam
#rawat skurvi
#imuniti badan


Wahhh. Dapatkan Vitamin C sempena promo yang tinggal beberapa hari saja lagi. Ini lah masanya adik kakak rembat 2-3 botol sorang. Jimat memang berbaloi baloi

Jom order saya akan poskan kepada anda. Atau COD area Temerloh.
Inilah vitamin C pilihan saya sejak hampir 3 tahun lalu.
Sebotol ada 180 biji. Tahan sehingga 3-6 bulan makan. Harga runcit RM92.50 sahaja. Kalau ahli harga lagi murah dan lebih jimat.

Info dan order :

Pn Emelia Jamaluddin #ShakleeTemerloh
SMS WHATSAPP 012-9488 265
SID 910243

Friday, 19 December 2014

8 ASNAF LAYAK TERIMA ZAKAT

 
Siapa Yang Layak Menerima Zakat
==========================
Zakat akan diagihkan kepada beberapa asnaf. Asnaf-asnaf tersebut ialah:
1) Asnaf Fakir
Fakir ialah orang Islam yang tidak mempunyai harta hasil usaha (pekerjaan) yang halal dan layak dengannya untuk memenuhi keperluan dirinya dan tanggungannya termasuklah makanan, pakaian, tempat tinggal dan keperluan-keperluan lain.

2)Asnaf Miskin
Miskin ialah orang Islam yang mempunyai harta dan hasil usaha (pekerjaan) yang halal dan layak dengannya tetapi masih tidak mencukupi untuk menanggung keperluan dirinya dan tanggungannya.

3) Asnaf Amil
Orang yang dilantik / ditauliahkan oleh Sultan atau Naibnya untuk penyelenggaraan hal-hal zakat.

4) Asnaf Muallaf
Orang yang baru memeluk Islam iaitu “orang yang dijinakkan hatinya” dengan diberi bantuan supaya mereka teguh mencintai Islam.

5) Asnaf Riqab
Iaitu hamba mukatab yang ingin memerdekakan dirinya.

6) Asnaf Gharimin
Orang Islam yang berhutang untuk memenuhi keperluan asasi bagi permasalahan diri atau keluarga tanggungannya atau orang yang berhutang untuk menyelesaikan masalah masyarakat dan memerlukan:
Orang yang berhutang itu tidak mampu menjelaskan hutangnya.
Hutang itu hendaklah dalam perkara taat yang diharuskan syarak.
Hutang telah sampai tempoh untuk dijelaskan.

7) Asnaf Fisabilillah
Fisabililah ialah tiap-tiap perbuatan / perkara yang menjurus kepada keperluan dan masalah untuk menegakkan syiar Islam.

8) Asnaf Ibnu Sabil
Orang Islam yang kehabisan perbelanjaan dalam perjalanan atau orang yang hendak memulakan perjalanan sedangkan ia tidak mempunyai belanja dengan syarat:
Ia mengembara dari negeri tempat tinggalnya.
Pengembaraan diharuskan oleh syarak.

rujukan :http://www.e-zakat.com.my/info-zakat/asnaf-zakat/

Wednesday, 17 December 2014

11 TANDA ANDA MULA MEMERLUKAN KOLAGEN

Tahukah anda ? Kolagen membentuk 90% protein matriks tulang tulang dan dua pertiga dewasa tulang rawan artikular. Semakin meningkat usia, kolagen di dalam badan semakin berkurangan. Pengurangan kolagen akan menyebabkan pembentukan kedutan dan munculnya tanda tanda penuaan yang lain . Mari kita lihat .









11 TANDA ANDA MULA MEMERLUKAN KOLAGEN
1)Rambut kering dan bercabang Perhatikan jika anda mengalami masalah rambut bercabang atau kering ini menunjukkan anda mungkin memerlukan kolagen.

2)Pori pori besar , bintik hitam, jeragat. Masalah ini biasa ditakuti oleh wanita kerana boleh mengurangkan keyakinan diri.

 








3)Tulang kekurangan kalsium, risiko osteoporosis. Bila ini terjadi, 
wanita muda lebih cepat bongkok dan mudah mengalami patah tulang jika terjatuh atau kemalangan. Pesakit juga mungkin sering mengalami sakit belakang.

4)Hilang keanjalan kulit, otot mula mengendur. Apabila semakin berusia, kurang senaman dan penjagaan maka otot dan kulit mula melendut. Kolagen dapat membantu menganjalkan kulit dan memeliharanya dengan kelembapan.



5)Sakit sendi, penuaan . Jika sakit sendi mengganggu pergerakan anda, anda mungkin memerlukan kolagen bagi melicinkan sendi dan rawan.

6)Kuku mudah pecah, kurang bersinar. Masalah kukuh rapuh dan pecah boleh dirawat dengan pengambilan kolagen secara teratur.

7)Organ dalaman kurang berfungsi

8)Payudara hilang keanjalan. Tapi awas ! anda mungkin juga sudah lama tidak bersenam .

9)Sakit gigi dan seumpamanya. Apabila bekalan kolagen semakin kurang, akan timbul masalah berkaitan gigi. Tentu anda rasa tidak selesa bukan.

10)Mata sembap, kabur,lingkaran hitam (mata panda). Tanda tanda anda kurang kolagen juga ialah lebam di bawah mata. Tapi awas...nasihat saya, anda juga mungkin terlalu lama menatap skrin tv/laptop/komputer/tab dengan kadar waktu yang terlalu lama. Bila ini berlaku anda akan melebamkan bawah mata anda, sadis bukan? Di samping itu, sedikit tips untuk anda, berehatlah dari skrin komputer selepas 30 minit anda menggunakannya. Rehatkan mata anda dengan pergi ke dapur serta minumlah segelas air kosong atau alihkan pandangan anda seketika dan pejam mata . Tips lain, pengambilan kolagen yang mencukupi juga membantu merawat masalah ini.



11)Kulit berkedut. Masalah kulit berkedut juga dikaitkan dengan hilang kelembapan kulit, kekurangan air atau mungkin sahaja anda kekurangan kolagen. Kolagen Shaklee dapat membantu menjaga kelembapan kulit.


Dan tentunya di usia 36 tahun ini saya memilih Shaklee Collagen Powder. Pejam celik pejam celik dah masuk 2 tahun saya ambil kolagen ni. Mula mula ambil time promo. Wahh memang teruja melihat hasilnya. Yelah..sehari dua makan memang lah tak nampak hasilkan. Ramai kawan kawan saya yang dah cuba 5 sachet dan mereka sangat berpuas hati. Biasa yang dah cuba mesti repaet order .

Kalau anda nak tahu kelebihan kolagen Shaklee ni kena lah cuba sendiri. Pasti anda berpuas hati dan tidak menyesal. Melabur sedikit untuk diri anda sendiri ye tak.

tadaaa..inilah kolagen pilihan saya ;)

Yang bestnya promosi giler giler sempena akhir tahun 2014. Jika ahli jimat hingga 25%..wahh sape nak bagi kan. Anda boleh pilih nak promo Vitamin E ke..Vitamin C atau kolagen..atau nak rembat 3/3 pun boleh ..
 
Bulan ini triple promotion dengan 3 promosi serentak.

Vitamin E beli 6 percuma 1 botol

Vitamin C beli 6 percuma 1 botol

Kolagen Shaklee beli 3 percuma 1 kotak


  
Dapatkan suplemen kegemaran anda . Tempah sekarang sebelum kehabisan stok. lambat gigit jari tau..ramai yang merebut nak cantik dan awet muda..  Saya doakan anda semua menjalani hidup yang sihat  dan gembira bersama yang tersayang .

Saya pengedar Shaklee Malaysia. COD area Temerloh, Mentakab- Pahang.

INFO & ORDER

Emelia Jamaluddin

SID 910243
012-9488 265

Saturday, 13 December 2014

PA MINUM AIR

Hahaha..bunyi macam pelik je kan..ada jugak apps untuk bantu kita , tugasnya ingatkan kita untuk minum air. Hanya masukkan berat badan dalam KG dan adakah ianya untuk hari yang panas dan anda seorang yang bersukan? Bila kita masukkan maklumat tersebut maka aplikasi ini akan aturkan banyak mana jumlah air yang perlu kita minum mengikut cuaca dan keperluan.

Aplikasi ni boleh di muat turun dari playstore hanya taip WATER YOUR BODY bagi pengguna telefon android Samsung dan IDRINKWATER bagi pengguna iphone .

Dan aplikasi ni saya dapat dari mentor Shaklee saya Master Tuan Nurul Ain. Yang menariknya bila dah lama kita tak minum air apps ni akan berbunyi seperti air yang dituang ke dalam gelas gitu...kadang terkejut jugalah dibuatnya hahaha tapi seronok sebab dengan bantuan PA yang rajin peringatkan kita ni , jadi rajin pulak minum air dan mudah untuk capai target yang ditetapkan dalam sehari.

 boleh edit balik ikut gelas yang kita minum. 
Saya lebih suka guna shaker yang bernombor sukatan ML tu..sonangggg ;)

TASBIH DIGITAL

Assalamualaikum semua...apps ni dah lama saya pakai..tapi jarang guna..sejujurnya sebab saya sendiri dah banyak tasbih ni..hehehe...tapi yang ni sangat membantu jika kitaa terlupa nak bawa tasbih.. yelah kalau anak saya pantang nampak saya pegang tasbih button tu dia akan ambil atau minta dari saya...dia ingatkan macam jam kot eh...hihihi


Tasbih yang besar bulat tu ada sentimental value..haaa..itu adalah peninggalan arwah nenda saya yang tercinta. Beliau selalu guna ni masa hayatnya dulu. AlFatihah untuk arwah nenda ku yang tersayang. Sudilah kiranya sahabat semua mensedekahkan surah AlFatihah untuk nenda saya ye..

ALFATIHAH

Dan yang kecil hijau tu pula saya ada banyak..banyak warna pulak tu. Ni semua saya beli borong..sebagai hadiah untuk kawan kawan.

Dan apps yang saya gunakan di playstore ialah DIGITAL TASBEEH. Haaa...kalau kawan kawan mahu, boleh download sendiri..ia nya percuma !

Semoga bermanfaat ye..


TRIPLE PROMOTION ON DECEMBER

Waahhhh..boolat mata tengok promotion bulan ni..3 promotion serentak..dan yang bestnya semua nya saya suka.


Ada Vita C
Ada Vita E
Ada Collagen..

Bukan setakat set awet muda dan kesuburan kulit. 

Kalo ▶▶▶▶ Vita E bantu pengangkutan oksigen dalam darah, elasiti kulit dan keanjalan salur darah , baik untuk bronkitis, selenium untuk jantung dan sunblok. 

Kalau ▶▶▶▶Vita C baik untuk cegah selsema, cegah ulser mulut, kecantikan kulit , cegah penyakit skurvi , gusi berdarah

▶▶▶▶▶Collagen powder untuk kesihatan sendi , melembapkan kulit, mengurangkan garis halus , baik untuk tulang rawan.

Promosi yang best ini tinggal 16 hari saja lagi. Siapa cepat dia dapat ye. Tempah lah sekarang sebelum stok beenar benar kehabisan. Ramai orang berlumba lumba nak cantik ni..cantik dan sihat gitu..amin....dengan izin Allah jua

INFO & ORDER :

Emelia Jamaluddin
012-9488 265

Friday, 12 December 2014

10 AMALAN MURAH REZEKI

1. Berpagi pagian bangun dan bekerja. Bak kata pepatah Arab, Naumatus subh turisul faqr... yang sekira kira maksud nya Tidur di waktu pagi mewarisi kepapaan.

2.Berzikir tasbih 33x, tahmid 33x, takbir 33x. Iaitu membaca SUBHANALLAH 33- ALHAMDULILLAH 33X - DAN ALLAHUAKBAR 33X..

3.Solat sunat dhuha sebaik baiknya di tingkatkan rakaat nya setiap hari. Misalnya hari ini 2 rakaat, esok nya tambah 2 + 2 rakaat. begitulah setrusnya.

4. Banyakkan istighfar

5.Banyakkan selawat ke atas nabi

6.Tunaikan hajat orang lain

7.Beri makan haiwan

8.Banyak bersedkah

9.Bermaafan dan eratkan silaturrahim

10.Amanah, jujur dan ikhlas dalam bekerja

Semoga bermanfaat ;)

GST 2015 : BERSEDIAKAH KITA ?

GST April 2015 bersediakah kita?
-----------------------------------------------

Sekadar berkongsi tips pagi ini dapatan dari PENGURUSAN GAJI di Tv AlHijrah pagi tadi :

1)Perbelanjaan kecil kecilan akan menjejaskan wang belanja kita.Contoh belanja yang boleh dipotong ialah membeli tisu sedangkan kita boleh membawa tuala kecil atau sapu tangan, Contoh wang yang dibazirkan, di rumah sudah ada water filter tapi di luar kita masih membeli air mineral .

2)Tabung kecemasan :contoh asal nampak duit rm5 kita simpan. Setiap kali berbelanja jika ada duit rm5 hijau kita masukkan dalam sampul surat dan simpan. Seronokkan bila kita benar benar terdesak buka sampul surat yang penuh berisi kepingan rm5 untuk digunakan (berbanding korek tabung siling lagi sadis)

3)pendapatan kita, lebih baik kita simpan siap siap dan selepas itu selebihnya
barulah kita belanja. Bukan sebaliknya, belanja habis habisan baru kita simpan yang baki. Simpanan yang sederhana ialah kita menyimpan 10% dari perolehan, jika lebih banyak itu lebih baik.


Beruntunglah mereka yang ada pendapatan sampingan seperti bisnes menjual kek homemade, bisnes menjahit pakaian dan tudung customade dan lain lain ,
Nak hadapi GST tahun depan serba naik 6% bersediakah kita .

‪#‎alhamdulillah‬ dah 2 tahun saya mendapat side income daripada bisnes sambilan.Modal kecil risiko pun kecil, jika berminat do pm me okay @ 012-9488 265

#saya bisnes Shaklee. Ketahui bagaimana anda boleh nikmati vitamin secara percuma. kisah benar! Saya dah 2 tahun merasainya. 

8 TIPS CEGAH ULSER MULUT


Ada orang panggil sakit mulut. Ada yang cakap melepuh mulut . Ada yang kata telaga buruk, ada yang sebut kudis mulut, kudis sepupu..eh macam macam gelarannya ye.  Haa..adakah ulser mulut ini sering mengganggu keselesaan anda? nak mnum air pun susah? nak telan air liur pun seksa..

Apakah punca ulser mulut ? Ulser mulut terjadi sebab kurang minum air?

Badan panas dalam ?

Luka luka di mulut sebab minum air panas ?


Dulu saya selalu dapat ulser mulut sehingga tekak dan tonsil bernanah. Sebulan wajib kena sekali atau 2 kali.  Kalau kena hari Rabu, Rabu depan belum tentu baik lagi. Dan akhirnya saya terpaksa telan antibiotik atas saranan doktor.

Saya kaji di internet, bincang dengan kawan kawan group shaklee cari punya cari saya dapat pengajaran. Dan dengan sukacitanya saya ingin berkongsi dengan sahabat pembaca semua 8 TIPS  MENCEGAH ULSER MULUT  (DENGAN IZIN ALLAH )

1) Menjaga kebersihan mulut ;kerap berkumur dengan mouthwash seperti listerine atau colgate tu untuk matikan kuman.

2) rendam berus gigi dengan air suam panas 2 kali seminggu pun untuk matikan kuman.

3) tukar berus gigi setiap 3 bulan bagi elakkan kuman membiak

4) makan vitamin C dan B complex untuk imuniti. Kerana kekurangan kedua duanya menjadi sebab kepada sistem pertahan tubuh lemah dan terjadi ulser mulut bagi sesetengah orang.

5) diperingkat teruk, jangan ambil makanan terlalu panas sebaiknya tunggu sejuk dahulu. Dan jangan ambil makanan pedas kerana akan menyebabkan ulser makin luka. Jadi pedas dan panas stop dulu.

6) legakan tekak atau ulser anda dengan aiskrim vanila. (petua encik doktor)

7) elakkan menjerit kuat kuat kerana tekanan pada anak tekak akan mengakibatkan tonsil bengkak.

8) baca doa surut bengkak

Selebihnya serahkan kepadaNYA.
Saya amalkan perkara di atas sejak 2012 alhamdulillah berkesan kepada diri saya. Sebarkan maklumat ini jika anda rasa ia memberi manfaat kepada orang lain.